O mikrobiomu
Co je mikrobiom?
Mikrobiom je pojem, který se v současnosti používá ve dvou významech.
Genetická definice ho vymezuje jako soubor genů všech mikroorganismů přítomných v určitém prostředí (například v lidském střevě, na kůži, v ústech, nebo třeba v celém lidském organismu). Ekologická definice, popisuje mikrobiom jako charakteristickou mikrobiální komunitu, která obývá určité prostředí s typickými fyzikálními a chemickými podmínkami. V tomto významu ho lze zaměnit s pojmem mikrobiota.
Co je mikrobiota?
Termínem mikrobiota (dříve mikroflóra) označujeme mikroorganismy (bakterie, archaea, mikromycety, viry, prvoky), které obývají nějaké definované prostředí. Mluvíme-li o mikrobiotě, máme vždy na mysli živé mikroorganismy, zatímco mluvíme-li o mikrobiomu, může být význam variabilnější ve smyslu genetickém nebo ekologickém.
Jak je definován zdravý mikrobiom?
Nejsprávnější definice je, že “je to takové složení mikrobiomu jedince, které je v dobré shodě s jeho genetickým nastavením, imunitním systémem a životním stylem a udržuje všechny funkce ve fyziologickém rozmezí”. V praxi to znamená, že u každého jedince je složení mikrobiomu jiné. Často se uvádí, že mikrobiom každého jedince je unikátní stejně jako otisk prstu.
Dokážeme definovat, jaké změny v mikrobiomu jsou špatné, nezdravé, jaký mikroorganismus je nežádoucí. Zdravý “fyziologický” mikrobiom ale definovat zatím neumíme.
Všeobecně platí základní pravidlo, čím rozmanitější a pestřejší, mikrobiom je, tím je daný jedinec zdravější. Zdravý mikrobiom pestrý mikrobiom.
Kdy mluvíme o dysbióze?
Dysbiózou nazýváme stav, kdy je vzájemně prospěšná rovnováha mezi mikrobiotou a jejím hostitelem narušena, tedy stav, kdy mikrobiota (mikrobiom) přestává plnit své dosavadní funkce v tomto prostředí. Dysbióza byla pozorovaná v souvislosti mnoha onemocněními ať už jako následek nebo jedna z příčin těchto onemocnění.
Nejběžnější příčinou dysbiózy je užívání antibiotik.
Až 70% imunitních buněk sídlí ve střevě, které je tak považováno doslova za centrum imunity. Mikrobiota podmiňuje imunologickou rovnováhu, umožňuje efektivní imunitní reakce a brání kolonizaci patogenními mikroorganismy.
Zdravý mikrobiom je pro svého nositele velice prospěšný. Chrání ho před infekcemi, napomáhá mnohým metabolickým procesům v těle, pomáhá modulovat imunitní systém. Ovlivňuje naši psychiku, je zodpovědný za zdraví ledvin, jater nebo kardiovaskulárního systému.
Dysbióza naopak vede k vývoji zánětlivých, autoimunitních i nádorových chorob.
„Zdraví člověka můžeme posoudit podle toho co bere po dvou, jestli prášky nebo schody.“
Která onemocnění jsou spojována s narušením mikrobioty?
Takových onemocnění je celá řada. Asociace s dysbiózou, narušením rovnovážného stavu mikrobioty, nemusí nutně znamenat, že změna v mikrobiomu je hlavní, či jedinou příčinou onemocnění. Většina onemocnění spojených s dysbiozou patří mezi multifaktoriální onemocnění, tj., mikrobiom je jedním z faktorů, které se na jejich vzniku nebo rozvoji podílí.
S dysbiózou jsou asociována například nejrůznější onemocnění zažívacího traktu včetně některých nádorových onemocnění, Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy, skupiny onemocnění, které souhrnně označujeme jako IBD, tedy idiopatické střevní záněty, metabolický syndrom a diabetes 2. typu, onemocnění srdce a cév, např. ateroskleróza (kornatění tepen), onemocnění kůže včetně např. akne. Dále byly prokázány souvislosti s některými psychiatrickými diagnózami, např. s poruchami příjmu potravy, dysbióza může stát i za rozvojem nejrůznějších alergií. Dysbióza je také jednou z častých příčin onkologických onemocnění.
Jak pečovat o mikrobiom?
Na složení mikrobiomu má kromě genetických dispozic vliv hlavně složení stravy a obecně životní styl. Je důležité dbát na vyváženou stravu a pestrou stravu, bohatou na vlákninu, jako je zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka. Velmi vhodná je také konzumace živých probiotických kultur obsažená v jogurtech a ostatních zakysaných mléčných výrobcích, ale také v kvašené zelenině jako je kysané zelí nebo stále populárnější kimchi.
Naopak doslova zabijákem pestrého mikrobiomu je konzumace vysoce zpracovávaných potravin jako jsou uzeniny a obecně polotovary, jako jsou hotové pomazánky, saláty nebo předpřipravená hotová jídla. Pozor bychom měli dávat také na přiměřenou konzumaci jednoduchých cukrů.
Na složení mikrobiomu má také vliv dostatek kvalitního spánku a přiměřená pohybová aktivita.
Dalším faktorem, který negativně ovlivňuje složení mikrobiomu je léčba antibiotiky. K ní bychom měli sahat pouze v nezbytných případech a léčbu vždy doplnit kvalitními probiotiky.
Propojení obezity a střevního mikrobiomu
Jak střevní mikrobiom ovlivňuje obezitu?
Střevní mikrobiom má významný vliv na regulaci tělesné hmotnosti a metabolismus. Výzkumy ukazují, že složení střevních bakterií se může podílet na rozvoji obezity. Hlavní způsoby, jak mikrobiom ovlivňuje tělesnou hmotnost, zahrnují:
1. Metabolismus a vstřebávání živin:
○ Některé střevní bakterie jsou schopné efektivněji rozkládat potravu a extrahovat více kalorií z konzumovaných potravin. To může vést ke zvýšenému ukládání tuků.
2. Zánětlivé procesy:
○ Nevyvážený mikrobiom může vyvolávat chronické záněty, které jsou spojeny s inzulinovou rezistencí a přibýváním na váze.
3. Regulace chuti k jídlu:
○ Mikroby produkují různé metabolity, které mohou ovlivňovat hormony regulující hlad a sytost, jako je leptin a ghrelin.
Studie a výzkumy:
Výzkumy ukazují, že lidé s obezitou mají často odlišné složení střevních bakterií než lidé s normální hmotností. Například vyšší poměr bakterií Firmicutes k Bacteroidetes byl často pozorován u obézních jedinců.
Rozbor střevního mikrobiomu – Klíč ke zdraví a pohodě
Zdraví začíná ve střevech! Střevní mikrobiom, tedy společenství mikroorganismů ve Vašem trávicím traktu, hraje klíčovou roli v mnoha aspektech vašeho zdraví – od trávení a vstřebávání živin až po imunitu, náladu a dokonce i hmotnost.
Proč je důležitý rozbor střevního mikrobiomu?
Detailní analýza vašeho střevního mikrobiomu mi umožní zjistit, jaké bakterie převažují, jaké chybí a jaké je potřeba podpořit. Tento rozbor, je klíčovým nástrojem pro individuální přístup k vašemu zdraví, protože umožňuje cílené úpravy stravy, doplňků stravy a životního stylu, aby se vaše střeva a celé tělo dostaly do rovnováhy.
Možnosti rozboru mikrobiomu
- PCR analýza mikrobiomu
-
- Rychlá a efektivní metoda analýzy
-
- Sekvenační analýza mikrobiomu
-
- Pokročilá metoda
-
Možnost uložení střevního mikrobiomu
Uložením mikrobiomu ve zmrazeném stavu na 1 rok
-
- Uchování vzorku vašeho střevního mikrobiomu s možností opakovaného prodloužení úložní doby.